MV Agusta | Slovenija

AC_Subelj_Brutale_2019-128

Z modelom Brutale ORO je MV Agusta naredila revolucijo v tržnem segmentu nakedov, tako tehnično kot stilsko. Motor je že na prvi predstavitvi na sejmu EICMA 2018, osvojil prestižni naslov ˝najlepšega motocikla sejma˝, kar potrjuje dejstvo, da je MV Agusta Brutale ORO trenutno eden stilsko najbolj dovršenih motociklov na Svetu.

S končno hitrostjo preko 300 km/h in neverjetnimi 212 konjskimi silami moči pa so koncept ˝hyper nakeda˝ pripeljali do skrajnih tehničnih meja.

Osnova za novo Brutale 1000 ORO je motor F4 RC Superbike, ki je dokazal svoje zmogljivosti v pokalu WSBK. Vse izkušnje, ki so jih pridobili na pisti, so uporabili pri zasnovi motorja za novo Brutale ORO, ki podira rekorde v zmogljivosti, s tem da še vedno izpolnjuje vse ekološke standard – EURO4.

Brutale ORO je dobila popolnoma novo šasijo in motor, katerega osnova je sicer F4 RC, vendar je le ta zasnovan popolnoma na novo. Od starega motorja je ostalo le nekaj komponent, vse ostalo je bilo zasnovano na novo. Motor novo izgorevalno komoro, nove odmične gredi, titan ventile, nove bate, glavno gred in na novo zasnovan suhi karter, vse to s ciljem povečanja moči a še vedno ustrezati že prej omenjenim EURO4 okoljskim standardom.

Motor ima v homologirani cestni varijanti 205 KM pri 13.450 o.n.m. oz 212 KM pri 13.600 o.n.m. z športnim izpuhom SC Project in odgovarjajočo elektroniko, namenjeno zgolj uporabi na dirkališču. To pomeni, da Oro ni le najmočnejši naked, ki prekaša marsikaterega tisočaka, ampak z končno hitrostjo 302 km/h tudi najhitrejši Naked na Svetu. Vse to pri suhi teži 185 kg, kar je neverjetno.

Majhno težo motocikla so dosegli tudi s tem, da jim je uspelo poenostaviti delovanje motorja, na primer odstranili so po višini nastavljiva sesalna grla, kar je pripomoglo tudi k manjši teži agregata.

Da se vso to moč sploh lahko prenese na cesto, poskrbi napredna Eldorjeva ˝ride by wire˝ elektronika z vsemi sodobnimi pomagali, kot je 9 stopenjski nadzor zdrsa (traction control), 4 osnovni načini vožnje (MAP), nadzor dviga prednjega kolesa (wheelie control), nadzor speljevanja (launch control) in quick-shifter z up/down funkcijo. Za enostavno upravljanje z elektroniko pa poskrbi pregleden 5 inčni TFT barvni display, z Bluetooth povezljivostjo, prikazom tlaka v pnevmatikah in drugimi..

Za zaviranje skrbijo najnovejše Brembove Stylema zavore, s plavajočimi diski (2 x 320 spredaj in 1 x 220mm zadaj) in 4 batnimi spredaj in 2 batnimi čeljustmi zadaj. Za njihovo dodatno moč in nadzor pa poskrbi še Boschev 9.1 ABS sistem, z več možnimi nastavitvami (stopie control).

Za vzmetenje pa skrbijo Ohlinsovi elektronsko nastavljivi vilice, zadnji amortizer in celo krmilni amortizer. Mimo grede, motor ima namesto ravnega krmila, clip-on ročice, kar je za nakeda malce nenavadno, ni pa nenavadno za motor, ki je bil zasnovan na dirkališču.

Opazijo se tudi stranska krilca, katere vsi dobro poznamo iz serije Motogp. Krilca poskrbijo, da motor brez oklepov tudi pri 300 na uro ostaja miren in se pelje naravnost.

Seveda pri dizajnu niso pozabili na karbon, ki je uporabljen od posameznih delov oklepa do karbonskih platišč. V karbonsko tkanino vtkali bakreno nit, ki poskrbi za izjemen videz in za še boljšo trdnost materiala.